Leadfoto Pieter van Breugel, Leucospis dorsigera, behoort tot de ertswespen
Waarom het Jaar van de Wesp ?
Het wordt tijd voor een reëler beeld van ‘de’ wesp. Een beeld dat meer in verhouding staat tot de fascinerende veelzijdigheid van dit zo belangrijke insect. Om angst van mensen voor deze insecten te verminderen gaan de JNM (Jongeren in de Natuur), de NJN (Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie), Naturalis, EIS Kenniscentrum Insecten, de Wespenstichting en de Nederlandse Entomologische Vereniging 2024 uitroepen tot het Jaar van de Wesp.
Wat is het doel ?
- Ons doel is om angst te verminderen. Die angst wordt vaak ingegeven door een eenzijdig, negatief beeld van wespen.
- En we willen misinformatie tegengaan. Er is weinig juiste kennis over wespen. In de media komen allerlei onjuiste berichten over wespen. Vaak is deze informatie ingegeven door media of ongediertebestrijders met te weinig kennis.
- We willen onnodige bestrijding tegengaan. En diervriendelijke alternatieven aandragen. Dat voorkomt ook nog eens veel onnodig gif in de natuur.
- We willen graag kennis overbrengen en mensen enthousiasmeren voor dit boeiende insect.
Negatief imago
Wespen komen vaak negatief in het nieuws. Het lijkt wel alsof we maar twee wespen hebben waar iedereen altijd last van heeft: ‘die ene’ die je op terrasjes ziet en die ‘monsterlijke’ hoornaar. Maar ‘de wesp’ bestaat niet. De twee hiervoor genoemde wespen zijn er al vier: de wespen die op terrasjes afkomen, ook wel ‘de limonadewesp genoemd’, zijn twee soorten: de gewone wesp en de Duitse wesp. En die zogenaamde monsterwesp is een hele goedmoedige, maar grote imposante wesp: de Europese hoornaar. Sinds enkele jaren is daar haar Aziatische zus bij gekomen: de Aziatische hoornaar. Omdat de Aziatische hoornaar een invasieve exoot is, wordt die bestreden. Niet omdat deze wesp agressief is.
Bestrijding
Doordat alleen deze wespen in het nieuws komen én zo negatief worden afgeschilderd, worden mensen onterecht bang gemaakt, wat vaak direct leidt tot het doodmaken van alle wespen en andere insecten die op wespen lijken. Bestrijding vindt vaak onnodig plaats. Nesten van wespen die geen overlast bezorgen worden ook bestreden. Of er worden wespen en andere insecten die niet eens kunnen steken gedood. Het door ongediertebestrijders gebruikte gif wordt bovendien niet altijd op correcte wijze gebruikt, waardoor er nodeloos gif in de natuur komt. Gif waar ook weer andere dieren dood aan gaan. Wanneer er echt sprake is van overlast, is bestrijden/doden meestal niet eens nodig. Vaak is afschermen of voorkomen van ontmoetingen tussen wesp en mens goed mogelijk. Wanneer dit niet goed kan, is verplaatsen vaak een optie.
Nuttige dieren
In Nederland komen meer dan 5000 verschillende soorten wespen voor. Waarschijnlijk nog meer waarvan we niet weten dat ze hier voorkomen. Deze dieren spelen een enorm belangrijke rol bij het in balans houden van de natuur. En tot die natuur horen ook onze woonwijken. Veel wespen vangen andere insecten zoals muggen, vliegen, motten, bladluizen en zo kunnen we wel even doorgaan. De vrouwelijke wespen leggen hun ei in of op de prooi óf verlammen de prooi en nemen die mee naar het nest waar het voedsel voor hun jongen wordt.
Omdat wespen eiwit nodig hebben voor hun jongen, ruimen ze ook kadavers op. Wespen zijn daarmee belangrijke opruimers.
Bovendien bestuiven wespen bloemen. Wespen hebben een korte tong, in tegenstelling tot veel bijensoorten. Ze zijn daardoor mede verantwoordelijk voor de bestuiving van bloemen en gewassen waarvan de nectar ondiep ligt, zoals schermbloemen, waaronder dille en venkel.
Er zijn ook dieren die wespen gebruiken als voedsel. Bijvoorbeeld andere wespensoorten. En wespendieven, dassen of marters lusten graag het eiwitrijke broed in een wespennest.
Meer info: