Zaterdag 17 september 2022 in Tilburg van 10.00 – 16.00u

De aanleiding voor de studiedag is het recente verschijnen van maar liefst drie determinatiewerken over Europese bladwespen, één in het Engels of Frans, één in het Tsjechisch en één in het Italiaans. Een bespreking van de drie werken is te vinden in Entomologische Berichten 81 (2021): 178-180. De boekbespreking is ook te vinden op deze site:

https://www.hymenovaria.nl/boekrecensie-van-ad-mol-over-drie-boeken-over-symphyta-bladwespen/ 

Omdat veel mensen moeite hebben met deze vreemde talen en zelfs het Engelstalige boek door zijn omvang (876 pagina’s) en relatief beknopte tabellen niet erg toegankelijk is, bleek er behoefte te bestaan aan een Nederlandstalige tabel. Zo’n tabel is er (nog) niet, maar er is een begin gemaakt door de uitgave van een Nederlandstalige tabel voor de 13 families en 114 genera van bladwespen die in Nederland en België zijn aangetroffen. Het is een proeftabel en het is de bedoeling om tijdens de studiedag op 17 september deze tabel eens goed te testen zodat later een verbeterde versie kan verschijnen. Je vindt een link naar de proeftabel op:

https://www.hymenovaria.nl/proeftabel-families-en-genera-van-de-bladwespen-uit-nederland-en-belgie/. 

Programma:

’s Morgens zijn er enkele inleidende voordrachten over bladwespen in Nederland en België van Ad Mol, Leo Blommers en Jorgen Ravoet en/of Fons Verheyde. ’s middags gaan we zelf aan de gang met determineren. Op de studiedag is te determineren materiaal aanwezig, maar het is wellicht leuker en leerzamer om ook zelf verzameld materiaal van bladwespen mee te brengen.

Er is een maximum aan het aantal deelnemers in verband met de aanwezige binoculairs. Deelname is gratis voor leden.
Vooraf opgeven is wel noodzakelijk. Dit kan bij: spek-druif@introweb.nl

Koffie en thee is gratis. Lunch is niet inbegrepen. Dit kan zelf meegenomen worden. Er is ter plaatse een restaurant en in de omgeving zijn voldoende mogelijkheden.