Het is tijd om met de sectie weer eens in Overijsel op bezoek te gaan. Zoekend naar een aantrekkelijk gebied met weinig Hymenoptera waarnemingen komt Landgoed Vilsteren naar voren (Fig. 1). Vanwege de goede ervaringen in het verleden met de NEV werkt het landgoed graag mee door ons toestemming te geven voor een excursie.

Op hun website (www.landgoedvilsteren.nl) stelt het landgoed zich zo voor: “Landgoed Vilsteren is geen openluchtmuseum, maar een levend landschap met daarop een levende gemeenschap die beiden meegaan met hun tijd.” Het landgoed ligt aan de Overijsselse Vecht tussen Dalfsen en Ommen. Het landgoed is 1.062ha groot, waarvan 416ha landbouwgrond en 541ha bos en natuurterrein. Het gebied combineert kenmerken van het esdorpenlandschap met, sinds eind 18e eeuw, die van het landgoederen-landschap. In eerste instantie is het gebied ingericht in de Franse landschapstijl met lanen en zichtassen, later is steeds meer overgeschakeld op de Engelse landschapstijl. Bij het beheer wordt geprobeerd zoveel mogelijk oude landschapselementen te behouden en te herstellen.

Bij de landschapsvorming van het gebied speelden de rivieren de Vecht en in beperkte mate ook de Regge een belangrijke rol. Voor de kanalisatie kon de rivier het landschap sterk veranderen. Een andere belangrijke factor was de wind. Langs de rivier ontstonden rivierstuifduinen en verder naar het zuiden zorgde de wind voor relief met het stuifzand. De menselijke invloed is terug te zien in de eind 19e eeuw aangeplante bossen.

Volgens de NDFF (25-9-23) zijn er uit dit gebied maar acht soorten wilde bijen, vier soorten graafwespen en twee soorten plooivleugelwespen bekend. Daar kunnen we vast een behoorlijke uitbreiding aan geven gezien de variatie in landschappen op dit landgoed

Datum: 13 april 2024, reservedatum 20 april 2024

Tijd: 10.00 uur.

Aanmelden: secretaris@hymenoptera-nev.nl