Nieuw: winterexcursie Ulvenhout en Chaam 18 december 2022

Zoals in de HymenoVaria (HV) 25 al was aangekondigd wordt er dit jaar voor het eerst een winterexcursie georganiseerd. Of het een eenmalige of jaarlijks terugkerende excursie gaat worden is nu nog niet te zeggen. Dat is afhankelijk van verschillende omstandigheden. De excursie wordt geleid door Fons Verheyde, lid van de Belgische werkgroep Aculea en redactielid van de HV. 

We bezoeken bossen waar dood hout blijft liggen. Met name den, eik, populier en kastanje zijn geschikt. Mogelijk ook berk. Beuk en wilg zijn niet geschikt. Zand en leem aan de voet van omgevallen bomen zijn ook geschikte biotopen. Ter plaatse is in elk geval dood hout van eik aanwezig. Het is ook afhankelijk van het stadium waarin het hout vergaan is of er iets aangetroffen gaat worden. 

De weersomstandigheden zijn dit keer niet van belang. Ook als het regent gaat de excursie door. Het zal de sluipwespen niet deren, die zijn immers verscholen. Omdat de sluipwespen bij ontdekking tamelijk suf zijn, is het ook een excursie die voor fotografen zeer geschikt is. 

Bezocht zal worden bos in Ulvenhout en Chaam.

Datum: 18 december 2022

Tijdstip: 12.00u

Maximum aantal deelnemers: 10

Aanmelden: secretaris@hymenoptera-nev.nl